Ezért kell a bérleti szerződést közjegyző okiratba foglalni

ingatlan üzemeltetés, ingatlan kezelés

2024. április 27. szombat

Zita

Ezért kell a bérleti szerződést közjegyző okiratba foglalni

2023-06-21 11:21:34
Forrás: profimmo

A magyar jogszabályok az ingatlan birtokán belül lévő felet (azaz a bérlőt) védik. Hogy tudja magát biztonságban érezni a bérbeadó ? 


Egyes bérbeadók még mindig azt vallják, hogy ha nem fizet a bérlőjük, akkor majd erőszakkal kiteszik a bérleményből, vagy egyszerűen lecserélik a zárat és nem engedik be a lakásba. Ez egy elavult és jogilag nem megengedhető eljárás a bérlővel szemben, mivel ő van birtokon belül és akár a rendőrség közbenjárását is kérheti, ha nem tud bejutni a bérleménybe.

A szerződés szegő bérlőkkel szemben az utóbbi években már a jog biztosít hathatós védelmet a bérleti szerződéshez kapcsolódóan, a bérlő által közjegyző előtt tett nyilatkozattal.

A közjegyzői nyilatkozat lehetőséget biztosít a bérbeadó számára, hogy a felszólítás ellenére sem fizető vagy a bérleti szerződés felmondása esetén kiköltözni nem akaró bérlővel szemben végrehajtó intézkedését kezdeményezze. A végrehajtó viszonylag rövid időn belül szó szerint kiteszi a bérlőt a lakásból, a felhalmozódott tartozásait pedig behajtja.

Ez a dokumentum lehetővé teszi a bérbeadó számára jogai érvényesítését és lecsökkenti a bérlő által okozott anyagi kár mértékét.   

Mit tartalmaz a közjegyzői nyilatkozat, mennyibe kerül és ki fizesse ki?

Három különböző tartalommal rendelkező nyilatkozat is létezik:

– az egyik a bérleti díj és a rezsi határidőre történő megfizetésére vonatkozik, az un. fizetési nyilatkozat,

– a másik a bérleti szerződés bármilyen okból történő megszűnése esetén a határidőben történő kiköltözésre vonatkozik, az un. kiköltözési nyilatkozat,

– a harmadik pedig a fent említett mindkét esetre vonatkozik, az un. fizetési és kiköltözési nyilatkozat

Mindemellett a bérlő köteles a bérleti szerződésben foglalt további kötelezettségeit is betartani.

A közjegyzői nyilatkozat ára függ a bérleti díj összegétől, a bérleti szerződés, időtartamától (határozott vagy határozatlan idejű) és a nyilatkozat tartalmától (fizetési és/vagy kiköltözési).

Ezt a költséget általában a bérbeadó vállalja, mivel a nyilatkozat az ő érdekeit védi, de van, aki a bérlőtől várja ezt el. Ez a felek megállapodásától függ.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy ehhez a költséghez képest egy rossz bérlő sokkal nagyobb anyagi kárt tud okozni, sőt évekre kiadhatatlanná teheti a befektetésre szánt ingatlant. Nem beszélve a folyamatos stresszről és sok idegeskedésről, amit ilyen helyzetben el kell szenvedni.

Ha Ön vagy ismerőse ingatlan bérbeadását tervezi, akkor érdemes felkeresni zuglói irodánkat további részletes információkért.